Wednesday, June 24, 2009

The Burning Desire : 'Tenggelam' Bersama Sultan Muhammad Al-Fateh

" Tidaklah kami pernah melihat ataupun mendengar hal ajaib seperti ini. Muhammad Al-Fateh sudah menukar daratan menjadi lautan, melayarkan kapalnya di puncak gunung dan bukannya di ombak lautan. Sesungguhnya Muhammad Al-Fateh dengan usahanya ini telah mengatasi Alexander The Great!" Ahli Sejarah Byzantine.

" Konstantinople akan jatuh ke tangan seorang ketua yang baik, tentera yang baik dan rakyat yang baik" Nabi Muhammad SAW.



Alhamdulillah, sebuah buku novel sejarah Islam karangan Abdul Latip Talib berjudul "Sultan Muhammad Al-Fateh, Penakluk Konstantinople" berjaya dihabiskan kurang seminggu. Betapa besarnya pahala penulis yang berjaya menulis sejarah dalam bentuk novel ini terutamanya kepada mereka yang seperti saya (minat baca sejarah, tapi dalam bentuk cerita) kerana dari sekolah menengah, subjek yang selalu mendapat markah paling sedikit adalah sejarah. Walaupun ketika kelas sejarah, jarang sekali mengantuk dan begitu teruja mendengar cerita guru-guru, tetapi, apabila menterjemahkan ke jawapan dalam peperiksaan, kebiasaannya fakta tidak mencukupi ataupun pasti ada yang tidak kena, entah mengapa. Sebab itulah apabila buku sejarah berbentuk novel tulisan Pak Latip keluar dahulu, pertama saya beli adalah buku tentang Salahuddin Al-Ayyubi, yang saya kira tidak sampai seminggu dapat dihabiskan. Ketika pesta buku yang lepas, alhamdulillah, smua buku novel sejarah Islam Pak Latip saya borong semuanya. Terima kasih saya ucapkan..

The Burning Desire, begitulah kesimpulan yang diberikan oleh Ustaz Hasrizal (saifulislam) dalam talk yang saya sertai baru-baru ini berkenaan Sultan Muhammad Al-Fateh dan tentera-tenteranya. Benar sekali! Setelah tenggelam bersama ceritanya dalam buku tersebut, saya akui, impian yang sentiasa membara dan usaha mencapai impian tersebut walapun dikatakan mustahil oleh kebanyakan orang menjadi penyebab Allah memberi kejayaan kepada sebaik-baik pemimpin dan sebaik-baik tentera tersebut. Mengapa bukan zaman Saiyidina Ali, Mu'awiyah, Sultan Sulaiman mahupun Sultan Beyazid yang telah 3kali cuba menawannya tetapi gagal? Apatah lagi difikirkan logiknya, zaman sahabat yang mempunyai tentera yang sangat tinggi imannya mahu syahid pada bila-bila masa seperti sahabat Rasulullah SAW Abu Ayyub Al-Ansari masih juga tidak berupaya menawan kota itu, tapi penakluknya adalah anak muda berusia 21 tahun, tidak jauh dari zaman kita iaitu 29 Mei 1453M bersamaan 20 Jamadil Awwal 857 H. Banyak sungguh 'ibrah yang dapat dikutip. Bermula dengan didikan sang bapa (Sultan Murad) kepada anak yang masih kecil dengan ilmu agama dan ilmu peperangan dan strategi-strateginya memberitahu kita bahawa didikan dan ilmu sejak dari kecil amat penting.

Begitu juga beliau dekat dengan seorang ulama', Syeikh Syamsuddin al-Wali dan merujuknya sentiasa dalam setiap perkara adalah petanda seorang pemimpin yang baik sentiasa mahukan petunjuk hidayah Allah dalam segenap keputusannya dan tidak bongkak merasakan dirinya pandai seorang. Wasiat Sultan Muhammad kepada anaknya sangat perlu diteliti satu persatu supaya sentiasa dimuhasabah dan diamalkan kita. Antaranya : " Ayahanda berwasiat kepadamu anakandaku, hormatilah ulama. jangan sekali-kali kamu lakukan perkara yang bertentangan dengan hukum Islam. Agama itu tujuan kita, dan kita menang juga kerana agama."

Pelbagai strategi perang dan idea-idea Sultan Muhammad yang sangat bernas bersama perbincangan dengan panglima-panglima perang beliau amat banyak sekali menarik perhatian saya yang tidak mampu diungkapkan semuanya di dalam ini. Moga-moga, dapat dijadikan panduan dan tauladan kepada pemimpin Umat Islam masakini dalam menggerakkan agenda ummah.


The Burning Desire juga membuatkan saya sentiasa teringat dengan seorang insan yang sentiasa mempunyai impian dan pasti akan melaksanakannya walaupun sesusah manapun dengan pelbagai strategi menarik dan berupaya menarik lebih ramai orang memahami misi, objektifnya.. Dia yang sentiasa tidak jemu memberikan kefahaman dan motivasi kepada anak buahnya untuk mencapai sesuatu yang kadang-kadang dirasakan agak payah untuk dilaksanakan.

" Cuba lihat, kalau Kak Mas letak pen ni depan k mas, then letak handset ni bawah dagu, apa yang kita akan nampak? pen atau handset? -Pen - Kita andaikan pen ni akhirat, then handset sebagai dunia. Dalam apa sahaja kita buat, ikut pesan Tok Guru, Akhirat depan mata, Dunia bawah dagu.. kita kejar dan buat apa sahaja di dunia ni, ingatlah, matlamat kita akhirnya adalah akhirat. Apa yang susah di dunia ni, kene maki, rasa payah, susah semuanya, tapi benda tu kita buat seolah-olah tak nampak sebab The Big picture kita adalah akhirat.."

Itulah yang sering diingatkan oleh K Mas, Puan Mastura Mohamad, yang sesiapapun mengenalinya pasti sebentar sahaja rasa dekat di hati.

Kenangan Bersama Nisa Indoor Games 2009

Kenangan Nisa' Games 2007

" Buatlah, kita teruskan sahaja. InsyaAllah, duit datang dari langit :)" itulah yang sering dikatakan k mas kepada kami dan kadang-kadang menjadi gurauan kami apabila satu-satu program besar ingin kami laksanakan tetapi seorang penaja pun tiada.



Membuat perkara biar fokus dan detail menjadi training kepada saya terutamanya, yang kadangkala kurang fokus dan buat kerja 'senang untuk berpuas hati'. Dijah, you dah call catering? " " Pastikan makanan sampai at 7 am sebab kita akan berkumpul 7.45am ok!" walaupun perkara-perkara yang kita rasakan kecil untuk seorang ketua pandang, tapi itulah yang sering diingatkan kepada setiap ajknya bahawa setiap perkara jangan dipandang kecil." Antara kami sering mengingatkan kata-kata k mas dahulu, " I takkan rasa program ini berjaya walaupun masuk paper ataupun ramai orang datang, tetapi antara kita sesama ajk semakin jauh hati dan bermasam muka. Kalau program ni semakin mendekatkan hati kita, menyuburkan ukhuwwah sesama kita walaupun kecil sahaja, tetapi itulah kejayaan yang paling besar yang k mas rasa." begitulah, walaupun pelbagai halangan kewangan, halangan dalaman organisasi, halangan besar yang payah diungkapkan dengan kata-kata, namun, the Burning Desire itulah yang sentiasa menambat hati saya melihat sesuatu kejayaan yang Allah ingin beri itu terlaksana. sekiranya kita ingin buat perkara serupa, puas dengan apa yang ada, bersikap sambil lewa, maka kesannya itu jugalah yang serupa akan kita dapat..

Sebetulnya entri ini ditulis bagi membentuk dan mengingatkan diri sendiri supaya sentiasa bersemangat dalam apa jua keadaan. Bagi diri yang perlu mengejar semuanya dalam satu masa mungkin tidak mampu, tapi sekurang-kurangnya berusahalah walaupun dengan keadaan susah kerana Allah telah menjanjikan setiap yang susah pasti ada kesenangan. walaupun kaki sudah sakit-sakit dan payah untuk bergerakk kerana menunggu masa melahirkan baby yang tersayang, setiap saat pastinya berharga. Sudah hampir seminggu terperap di rumah sememangnya bosan, tetapi matlamat jangka pendek untuk membuat Phd ke luar negara perlu disusahakan. Alhamdulillah, jumaat lepas, baru sahaja pemeriksa luar bagi master saya diluluskan setelah hampir setahun menunggu kerana payahnya mendapatkan pemeriksa bagi bidang ini - sehingga menyebabkan sakit hati dan melambatkan pelbagai proses :( akhirnya Allah mudahkan jua. Sebelum ini, naik turun tangga yang 'berpusing' di British Council kerana belajar English untuk mengambil Exam IELTS selepas pantang nanti memang memenatkan selama 2 minggu. Memerah otak untuk membuat proposal Phd dan mendapatkan tempat di universiti luar perlu diusahakan walaupun ada ketikanya kalah dengan kesakitan dan 'kemalasan' berfikir. Jangan disia-siakan dengan biasiswa yang dapat! Malu dan jeles ada juga melihat abang yang sedang bersemangat dan fokus menyiapkan proposal Phd yang baru demi mengejar cita-cita, thanks kerana memberi semangat dan inspirasi. Moga Allah perkenankan doa kita bersama mencapai cita-cita. Buat baby, doakan mama bersemangat, mudahkan mama kelak dan lihatlah dunia kelak dengan selamat dan mudah ya!

" Ya Allah, keluarkanlah dia dari perutku dengan selamat dan mudah. Jadikanlah dia sihat yang sempurna berakal dan pandai, alim dan beramal. Tetapkanlah ke dalam hatinya iman kepada Engkau dan kepada Rasul-Mu. Ya Allah, panjangkanlah umurnya, sihatkan badannya dan baikkanlah akhlaknya, fasihkan lisannya, baguskanlah suaranya untuk membaca AL-Qur'an dan hadis dengan berkat Nabi Muhammad SAW dan segala puja puji bagi Allah Tuhan semesta alam"

Terima kasih hairin atas doa dan segala panduan berguna. Thanks najibah atas segala sharing moment sepanjang kita mengandung dan tak bosan2 bercerita, suke :) Tahniah kepada sahabat2 yang telah selamat melahirkan anak, semoga sama-sama anak soleh & solehah. Buat sahabat-sahabat yang belum bertemu jodoh, doa saya sentiasa bersama untuk kalian moga mendapat jodoh terbaik, jangan putus asa dengan janji Allah. Mohon maaf segala salah silap, kekurangan, tolong doakan semuanya selamat dan dipermudahkan..

5 comments:

  1. Dijah,

    Very nice entry! Thanks shared with us about Sultan Muhammad al-Fateh.

    Hmm, baca pasal kak mas, saya betul2 rindukan kak mas dan nisa'. :-(

    Kuatkan semangat dijah, untuk menjadi manusia terhormat kerana ilmu...

    Doakan saya juga, masih ingin mendaki impian ke situ. masih lagi mencari kekuatan itu...

    ReplyDelete
  2. dlm melalui fasa pantang ni, saya sebenarnya berharap sgt ada sahabat yg datang bawakan buku2 yg bagus utk saya baca. lebih dari hadiah dan wang rgt. klu pn bukan hadiah tp bg pinjam pn sgt sy hargai. masa pntg ni ada masa lpg yg takde masa hari2 biasa sblmnya.. dah sibuk nnti, tak smpt dah nk baca buku.

    dijah, mehla dtg rmh tgk harith :) tp awak tgu hari je kan. moga selamat yer
    -ummuhuraira

    ReplyDelete
  3. thanks jibah, hairin.. kite pun sedih gak, windu kat semua org..

    moga awak pun kuat semangat ok..

    Harith, nnti makcik datang ek ziarah, tp mngkin lepas pantang :P jangan pi jauh2.. pah, mintalah tlg suhaimi bawak buku...Sian mak nak membaca yer..

    ReplyDelete
  4. silap, thanks jibah n tipah :)

    ReplyDelete
  5. Salam...

    hehe..best mmg best buku ttg kish Sultan Muhammad Al Fateh.

    Mudah2an anak2 anak pon mcm tuh. Yang sulong ambil sempena kisah Thariq B Ziyad (Thariq Ziyad) yg ke-2 kisah Sultan Muhammad AlFateh (Muhammad Al-Fateh).

    ReplyDelete