Thursday, February 11, 2010

Rindu SahabatAwal coretan ini, teringat kisah sayangnya sahabat Rasulullah kepada Rasulullah SAW dan sayangnya Rasulullah kepada sahabat-sahabat..

Sehingga setelah wafatnya Rasulullah, Sayyidina Bilal bin Rabah tidak dapat mengalunkan azan ketika tibanya 'Asyhadu anna Muhammadan Rasulullah' lantaran terlalu sebak teringatkan Rasulullah.. Rasulullah juga, tika hidupnya, amat memahami sifat dan kebiasaan sahabat-sahabat. Rasulullah apabila didatangi oleh sahabatnya Abu Bakar dan Umar, masih jua berbaring ketika menjemput mereka masuk ke rumah, namun, ketika Saidina Othman ingin masuk ke rumah, apabila ditanya siapa di luar pintu, dijawabnya 'Othman', Rasulullah bingkas bangkit dari pembaringan. ini menimbulkan cemburu dan pelik di hati ABu Bakar dan Umar lantas bertanya mengapa ketika kami sampai Rasulullah tidak bangkit dari pembaringan tetapi ketika Othman sampai Rasulullah nampak menghormatinya dan bangkit?, Rasulullah menjawab, Othman ini sangat pemalu orangnya, oleh itu aku bangkit dari pembaringan juga kerana malu padanya. Begitulah betapa faham dan hormatnya Rasulullah pada sahabat begitu juga kasihnya Rasulullah pada sahabat sehingga bersama-sama sahabat berlapar dahaga di panas terik menggali parit dalam perang khandaq, bukanlah, tabiat seperti seorang ketua yang berlagak seperti mandor!

Rindu pada sahabat memang fitrahnya insan, lebih-lebih lagi sahabat yang pernah susah senang bersama, bangun bersama dan jatuh bersama. Pada sahabat yang bersama-sama bekerja membantu agamaNya dengan kudrat yang kecil, tentulah merasa kehilangan ketika seorang sahabat tiada di sisi..

" Kita buat slide tentang seorang daie muda!" "Slide bagaimana k mas?" kita perlu gambarkan bukan mudah menjadi seorang daie muda, lebih-lebih lagi yang sedang belajar, yang ada ibu ayah yang telah tua yang perlukan perhatian kita.. dalam slide tu k mas nak kalau boleh gambarkan daie muda ni macam kamu semua, yang ada suami, yang baru ada anak-anak kecil, tapi ingin benar ingin menyumbang untuk Islam" Kalau yang baru kahwin, kita kena jaga hati mak ayah mertua, yang ada anak kecil pula perlu beri perhatian pada anak-anak, bagaimana?" panjang lebar kak mas memahamkan kami..

" You all ada anak-anak kan? Rasa selamat tak anak-anak bila keluar rumah? Kalau you all nak duduk rumah je jaga anak, then tak nak tolong Islam walau sedikit, nanti bila suasana di luar tak berubah kepada lebih baik dan Islam, anak-anak u akan selamat dengan yuo all, tapi bila keluar tak selamat juga kan? semuanya Allah yang jaga.." begitulah k mas, selalu menjentik akal supaya berfikir dan berfikir.. membantu sehabisnya terbaik dan ikut kemampuan kita untuk Islam.


Sebenarnya teramat rindu untuk bersama sahabat-sahabat dalam setiap program, namun kekadang hanya dapat membantu sedikit sahaja, sebelum program ada, semasa program tiada.. buat kerja di pertengahan jalan, sekejap datang, sekejap tidak, memang benar realiti seorang daie muda! rindu pada sahabat-sahabat!

4 comments:

 1. Salam Deej...
  mmg akak pun rindu sgt. esp bila tgk2 gambar ni. rasa nak bersama mcm dulu tp, insyaAllah akan kembali. terkejar2 akak.

  ReplyDelete
 2. takpe kak, saya faham.. take time.. saya pn camtu juga..insyaAllah, masanya akan tiba jua.. ikut kemampuan masing-masing kan? rindu kat akk n anak2 :)

  ReplyDelete
 3. daie muda... menarik jugak tu. lain kali kalau nak buat program camni, ni ada cadangan sket untuk isi kandungan program. mungkin berguna beringat2 dan menstabilkan semangat yang berkobar2 agar tidak terbakar perkara2 yang tak perlu dibakar... :) maka huraikanlah perkara berikut:

  Manusia dicipta lemah. Lalu diringankan dalam tugas terhadap Allah. Tetapi dalam kelemahan dan keringanan itu dia menjadi suatu makhluk yang degil, suka menentang, dan paling banyak membantah. Dia juga mempunyai sifat tergesa-gesa, selalu risau dan gelisah, kedekut, tidak berterima kasih, melampaui batas dan paling jahat sekali ialah kafir kepada Tuhannya.

  Demikian dinyatakan Tuhan mengenai sifat-sifat yang menjadi pakaian lazim pilihan manusia. Sifat-sifat tersebut dapat diketahui daripada ayat-ayat berikut:

  "Allah menghendaki untuk meringankan kamu kerana manusia itu diciptakan lemah." (4:28)

  "Dan Dia memberikan kamu segala yang kamu minta kepada-Nya. Jika kamu menghitung rahmat Allah, kamu tidak dapat menjumlahkannya; sesungguhnya manusia sangat aniaya, berdegil dalam ketidakpercayaan." (14:34)

  "Dia mencipta manusia daripada setitis mani; dan tiba-tiba, dia menjadi penentang yang nyata." (16:4)

  "Manusia mendoa untuk kejahatan seperti dia mendoa untuk kebaikan; manusia adalah tergesa-gesa." (17:11)

  "Manusia dicipta bersifat tergesa-gesa. Sungguh, Aku akan memperlihatkan kepada kamu ayat-ayat-Ku; maka janganlah kamu minta disegerakan." (21:37) Ayat-Ku di sini bermaksud azab-Ku.

  "Katakanlah, 'Jika kamu memiliki perbendaharaan pengasihan Pemeliharaku, jika demikian, tentu kamu menahannya kerana takut menafkahkannya; dan manusia selamanya kedekut.'" (17:100)

  "Sesungguhnya Kami mengulang-ulangi untuk manusia di dalam al-Qur'an ini tiap-tiap macam persamaan; manusia adalah sesuatu yang paling banyak membantah." (18:54)

  "Sesungguhnya manusia dicipta selalu risau dan gelisah," (70:19)

  "Binasalah manusia! Betapa tidak berterimakasihnya dia!" (80:17)

  "Tidak sekali-kali! Sesungguhnya manusia melampaui batas," (96:6)

  dan,

  "Sesungguhnya manusia kafir kepada Pemeliharanya," (100:6).

  Sembilan sifat yang disebut di atas adalah kelemahan yang terdapat pada manusia secara am. Antara sifat-sifat tersebut terdapat beberapa yang menjadi basahan bagi kebanyakan manusia pula.

  hmmm kredit untuk laman web ini : http://www.e-bacaan.com/artikel_banyakManusia.htm

  ReplyDelete
 4. salam...

  dijah, nti dh pindah ker dr puncak jalil atau masih stay kat sana? maaf la yer pertemuan singkat kita kt petronas puncak jalil tempohari (bln 7 jika x silap)tak disangka2. anyway, rindu nk pi pgrm alumni anak2 jhr tp x pernah berkesempatan. rindu juga nk jumpa nti.

  ReplyDelete